Στο σεμινάριο θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο το μαντολίνο ζωντανεύει τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης — κοντυλιές, συρτά και πηδηχτούς χορούς. Θα μελετήσουμε τον ρόλο του τόσο ως σολιστικό όσο και ως συνοδευτικό όργανο, ενώ θα εξερευνήσουμε και τις δυνατότητες του μαντολίνου στον αυτοσχεδιασμό και την προσωπική έκφραση.
Το σεμινάριο θα έχει επίκεντρο μελέτης τον αυτοσχεδιασμό. Θα μελετηθεί επίσης η μουσική παράδοση της ανατολική Κρήτης, η σχέση της με τα πνευστά των Δωδεκανήσων (Τσαμπούνα και σουραύλι) και η μεταφορά μελωδιών από άλλα όργανα διατηρώντας όμως την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τα πνευστά. Θα παρέχεται γραπτό υλικό σε δυτική σημειογραφία. Ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα.
Οι κοντυλιές καλλιεργούνται εδώ και αιώνες στα χωριά της Σητείας, έχοντας γεννήσει εξαιρετικούς μουσικούς σκοπούς. Αξίζει να αναζητήσουμε τις μελωδίες, την εκφραστικότητα και τον αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα τους μέσα από το έργο του Στρατή Καλογερίδη, ο οποίος αναδεικνύεται ως το αδιαμφισβήτητο πρότυπο στην απόδοσή τους με το βιολί. Εμπνευσμένος από την τοπική μουσική παράδοση, κατάφερε να την ανατροφοδοτήσει με χάρη, ευγένεια και βαθιά αισθητική αντίληψη. Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού του βιολιού. Η γνώση μουσικής ανάγνωσης ή θεωρίας δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο οι συμμετέχοντες να έχουν ακούσει κάποιες από τις ηχογραφήσεις του Καλογερίδη. Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσουμε τη μελωδική ποικιλία και τη ρυθμική λεπτότητα των στειακών κοντυλιών, μέσα από ενεργή ακρόαση, βιωματική εξάσκηση και δημιουργικό αυτοσχεδιασμό.
Το τραγούδι στην Κρήτη υπήρξε και παραμένει ο βασικός τρόπος έκφρασης των ανθρώπων. Είναι η γλώσσα της καρδιάς, καθώς μέσα από τις μαντινάδες μπορεί κανείς να αφηγηθεί μια ιστορία ή να επικοινωνήσει κάθε είδους συναίσθημα. Πώς αγκαλιάζει η μουσική τις μαντινάδες και πώς αυτές ταξιδεύουν και ανταλλάσσονται, διασχίζοντας τα παράλια της Μικράς Ασίας, τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο; Με αφετηρία τα κοινά μουσικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά αυτών των τόπων —και με συνοδοιπόρους τις υπέροχες υφολογικές διαφορές τους— ξεκινάμε το καλοκαιρινό μας μουσικό ταξίδι. Στο Χαμέζι μας — και καλή αντάμωση!
Το μπουλγαρί είναι ένα όργανο με πολυσχιδή χαρακτήρα, καθώς κινείται με ευκολία ανάμεσα στον σολιστικό και συνοδευτικό ρόλο. Η παρουσία του στο μουσικό τοπίο της Κρήτης και η δημιουργική αλληλεπίδραση των "μπουλγαριστών" με άλλους μουσικούς και συγγενικά όργανα, έχουν συμβάλει στη συνεχή εξέλιξη του τρόπου ερμηνείας και των τεχνικών του. Το σεμινάριο εστιάζει στο ρεπερτόριο του μπουλγαριού όπως αυτό αναπτύχθηκε στην Κρήτη, αλλά και σε επιρροές και ανταλλαγές από άλλες μουσικές παραδόσεις. Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους, καθώς και σε όσους παίζουν συγγενικά όργανα και αγαπούν το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και το ύφος του.
Στο σεμινάριο αυτό θα εξερευνήσουμε βασικές τεχνικές του κρητικού λαούτου, δουλεύοντας ρεπερτόριο από διαφορετικές επαρχίες της Κρήτης. Θα εστιάσουμε στις ιδιωματικές διαφορές κάθε περιοχής και θα μελετήσουμε πώς ο λαουτιέρης προσαρμόζει το παίξιμό του ανάλογα με το τοπικό ύφος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μουσική της ανατολικής Κρήτης και στον τρόπο ερμηνείας των κοντυλιών. Απαραίτητη προϋπόθεση: βασικές γνώσεις του οργάνου.
Το σεμινάριο θα εστιάσει σε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, σε τεχνικές, ρυθμολογία και ασκησιολόγιο βασισμένα στα κρουστά που συναντώνται στη μουσική παράδοση τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μέσα από τη σύνθεση και την ενορχήστρωση ρυθμικών μοτίβων καθώς και την κατανόηση της σχέσης του ρυθμικού και μελωδικού κύκλου με τον χορό, θα μελετηθεί ο συνοδευτικός ρόλος των κρουστών και η παρουσία τους σε ζυγιά με άλλα σολιστικά όργανα. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί δυτική σημειογραφία και προφορικά ρυθμικά συστήματα. Όργανα : νταούλι/τουμπάκι, τουμπελέκι, μπεντίρ, στάμνα
Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε σκοπούς του «Γαλιανού» (Μανασάκη Λευτέρη από τη Γαλιά) , «Λυρατζάκι» (Κωστή Παπαδάκη από το Μεσοχωριό) καθώς και ρεπερτόριο που παιζόταν στις παρέες και σε γλέντια από λυράρηδες της περιοχής. Είναι ανοικτό σε όλα τα όργανα. Η διαδραστική φύση του μαθήματος τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος θα περιλαμβάνει ακρόαση και προσέγγιση κατά το δυνατόν περισσότερο στις λύρες. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να καθοδηγήσει τον μαθητή στον τρόπο μελέτης του παραπάνω ρεπερτορίου ώστε η μελέτη αυτή να μπορεί μετέπειτα να αποτελέσει τη βάση της ατομικής του προσέγγισης στην Κρητική μουσική.
Το εργαστήρια είναι για αρχάριους/ ιες και θα σας βοηθήσουν στα πρώτα σας βήματα στις τέχνες της υφαντικής και της βαφικής
Στο εργαστήρι μας θα ανατρέξουμε στις ρίζες της τέχνης του ψηφιδωτού και θα δούμε την εξέλιξη της τεχνοτροπίας και των υλικών. Θα δούμε τις παραδοσιακές τεχνικές κοπής λίθων και υαλώμαζας, (έγχρωμο γυαλί), και τις βασικές αρχές της ψηφοθέτησης μέσω της δημιουργίας ατομικών έργων μικρής κλίμακας.
Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει χορούς από την Ανατολική Κρήτη. Θα δοθεί έμφαση στον Στειακό πηδηχτό, Κρητικό ή πηδηχτό όπως αλλιώς ονομάζεται. Ο Στειακός πηδηχτός εγγράφηκε το 2018 στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομίας. Θα υπάρξει παρουσία παλιών χορευτών του χωριού οι οποίοι θα μας δείξουν το χορευτικό ιδίωμα του Στειακού πηδηχτού χορού του Χαμεζίου ,καθώς και μουσική συνοδεία ντόπιων καλλιτεχνών οι οποίοι θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο αυτή τη δράση. Επίσης θα υπάρξει μια σύντομη θεωρητική αλλά και πρακτική εισήγηση των ευρωπαϊκών χορών οι οποίοι χορεύονταν στη δεκαετία του 50 στην επαρχία Σητείας όπως τανγκό βαλς φόξ. Αν υπάρχει επιθυμία από τους συμμετέχοντες θα γίνει και μια σύντομη διδακτική προσέγγιση σε χορούς της υπόλοιπης Κρήτης. Είθισται κάθε χρόνο να γίνεται κατόπιν συνεννόησης ένα ταχύρρυθμο μάθημα Στειακού πηδηχτού και για τους υπόλοιπου συμμετέχοντες στο φεστιβάλ οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα μουσικών οργάνων και τεχνών. Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους.
Η φύση αποθηκεύει μια εκπληκτικά όμορφη παλέτα χρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μαγευτικών υφασμάτων. Κατά τη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου θα μυηθείτε στις διάφορες τεχνικές και φυτά που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή χρώματος όπως φλούδες κρεμμυδιού, κουκούτσια αβοκάντο και φύλλα μουσμουλιάς.