Το σεμινάριο θα εστιάσει σε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, σε τεχνικές, ρυθμολογία και ασκησιολόγιο βασισμένα στα κρουστά που συναντώνται στη μουσική παράδοση τoυ νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μέσα από τη σύνθεση και την ενορχήστρωση ρυθμικών μοτίβων καθώς και την κατανόηση της σχέσης του ρυθμικού και μελωδικού κύκλου με τον χορό, θα μελετηθεί ο συνοδευτικός ρόλος των κρουστών και η παρουσία τους σε ζυγιά με άλλα σολιστικά όργανα. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί δυτική σημειογραφία και προφορικά ρυθμικά συστήματα. Όργανα : νταούλι/τουμπάκι, τουμπελέκι, μπεντίρ, στάμνα
Χάρης Μπάκας _ Τα παραδοσιακά κρουστά στη μουσική της Κρήτης και του Αιγαίου
Είδος σεμιναρίου: Οργανοκεντρικό (κρητικό νταουλάκι/ τουμπάκι, τουμπελέκι, μπεντίρ, στάμνα)
Επίπεδο συμμετεχόντων: Όλα τα επίπεδα
Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο
Ώρες διδασκαλίας: 5-6 ώρες/μέρα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Χάρης Μπάκας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1984. Το 2007 αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η μουσική του διαδρομή ξεκίνησε με τα τύμπανα (drum set) δίπλα στον δάσκαλο Βαγγέλη Τσαγκαράκη. Συγχρόνως, εξειδικεύτηκε στην τεχνική της ιράνικης και ελληνικής μουσικής παράδοσης μέσα από πλήθος σεμιναρίων στο Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” με δασκάλους τους Pedram Khavarzamini, Ζohar Fresco, Βαγγέλη Καρίπη και Γιάννη Παπατζανή. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται συστηματικά με την ελληνική δημοτική μουσική παράδοση και τα παραδοσιακά κρουστά που απαντώνται στον ελλαδικό και ευρασιατικό χώρο (τόμπακ, μπεντίρ, στάμνα, νταουλάκι, τουμπελέκι).
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς όπως ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), Κωστής Αβυσσινός, Ross Daly, Κέλλυ Θωμά, Γιώργης Μανωλάκης, Δημήτρης Σγουρός, Μαρία Κώτη, Μιχάλης Σταυρακάκης (Τατάκης), Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Ζαχάρης Σπυριδάκης, Στέλιος Πετράκης.
Είναι μέλος του μουσικού σχήματος “Αγκινάρες” μαζί με τους Χάρη Παναγιωτάκη και Γιώργο Ψαράκη και συνδημιουργός του δίσκου “Άνοιξη καιρού”.
Επίσης, είναι μέλος του σχήματος “Ανάκατε Ντουνιά” που πειραματίζεται με τη σχέση ελληνικής και αφρικανικής μουσικής παράδοσης. Συμμετείχε στον δίσκο “Reformation Project” του μουσικοσυνθέτη Έκτορα Κυριάκου.
Μαζί με τον Μιχάλη Κονταξάκη δημιούργησαν το μουσικό ντουέτο “Θίνες” και την ομώνυμη δισκογραφική δουλειά.
Συμμετείχε στη ζωντανή ηχογράφηση στα Καπετανιανά των Νίκο και Αντώνη Ξυλούρη.
Συμμετείχε στην παραδοσιακή ορχήστρα του μουσικοσυνθέτη Κυριάκου Ελευθεριάδη.
Μέσα από τη συνεργασία του με διάφορους καλλιτέχνες ενσωματώνει στη δημοτική μουσική της Κρήτης τα παραδοσιακά κρουστά του νησιού καθώς και κρουστά άλλων μουσικών παραδόσεων.
Από το 2024 είναι μέλος και υπεύθυνος της ομάδας κρουστών του κρητικού συνόλου “Ιδιόρρυθμο” υπό την διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη Αντώνη Λεοντίδη.
Για επτά συναπτά έτη εργάστηκε ως εισηγητής στη διδασκαλία της χρήσης του ρυθμού ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο του προγράμματος “H τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση” που υλοποιείται από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου τη Κρήτης.