Οι κοντυλιές καλλιεργούνται εδώ και αιώνες στα χωριά της Σητείας, έχοντας γεννήσει εξαιρετικούς μουσικούς σκοπούς. Αξίζει να αναζητήσουμε τις μελωδίες, την εκφραστικότητα και τον αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα τους μέσα από το έργο του Στρατή Καλογερίδη, ο οποίος αναδεικνύεται ως το αδιαμφισβήτητο πρότυπο στην απόδοσή τους με το βιολί. Εμπνευσμένος από την τοπική μουσική παράδοση, κατάφερε να την ανατροφοδοτήσει με χάρη, ευγένεια και βαθιά αισθητική αντίληψη. Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού του βιολιού. Η γνώση μουσικής ανάγνωσης ή θεωρίας δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο οι συμμετέχοντες να έχουν ακούσει κάποιες από τις ηχογραφήσεις του Καλογερίδη. Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσουμε τη μελωδική ποικιλία και τη ρυθμική λεπτότητα των στειακών κοντυλιών, μέσα από ενεργή ακρόαση, βιωματική εξάσκηση και δημιουργικό αυτοσχεδιασμό.


  • Ημερομηνία:14/7/2025 10:00 - 18/7/2025 10:00
  • Τοποθεσία Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες:14-18 Ιουλίου | 11:00-13:00 & 17:00-20:00

Φόρμα Συμμετοχής

Περιγραφή

Μανώλης Μοσχάκης _ Στειακές κοντυλιές και Καλογερίδης


Είδος σεμιναρίου: Ανοιχτό - Οργανοκεντρικό

Επίπεδο συμμετεχόντων: Βασική γνώση οργάνου

Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο

Ώρες διδασκαλίας:     5-6 ώρες/μέρα 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μανώλης Μοσχάκης γεννήθηκε το 1972 και έζησε στην Αθήνα. Σε ηλικία 14 ετών πήρε μαθήματα θεωρίας της μουσικής και βιολιού με δασκάλους της ευρωπαϊκής μουσικής. Η καταγωγή των γονιών του από την επαρχία Σητείας ήταν η αιτία για την επαφή με την τοπική μουσική παράδοση, με αφορμή παρέες και γλέντια με βάση τη Μυρσίνη, το χωριό καταγωγής της μητέρας του.

Αργότερα, παράλληλα με τις σπουδές του στη γεωπονία, μελέτησε τη λαϊκή παράδοση και τη δημοτική μουσική του ελληνικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής και δραστηριοποιήθηκε παίζοντας ποικίλα είδη μουσικής, με βιολί και άλλα έγχορδα όργανα, σε εκδηλώσεις και ηχογραφήσεις, με διάφορα μουσικά σχήματα, ενώ πλούτισε τις θεωρητικές και πρακτικές του γνώσεις μελετώντας τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και την τροπική μουσική της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας. 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μουσικού Εργαστηρίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενου από ένα ορχηστρικό σύνολο και μια χορωδία, του οποίου αργότερα ανέλαβε και την καλλιτεχνική διεύθυνση, με πλήθος εκδηλώσεων δημοτικής και λαϊκής μουσικής και έκδοση δίσκου με δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου. Από το 2008 ζει και δραστηριοποιείται στην Κρήτη, πάντα ερωτευμένος με τη μουσική, εκστασιασμένος από τη δύναμή της και πρόθυμος να ανακαλύψει και να μεταδώσει όσα περισσότερα μπορεί από τα μυστικά της.