Στο σεμινάριο αυτό θα εξερευνήσουμε βασικές τεχνικές του κρητικού λαούτου, δουλεύοντας ρεπερτόριο από διαφορετικές επαρχίες της Κρήτης. Θα εστιάσουμε στις ιδιωματικές διαφορές κάθε περιοχής και θα μελετήσουμε πώς ο λαουτιέρης προσαρμόζει το παίξιμό του ανάλογα με το τοπικό ύφος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μουσική της ανατολικής Κρήτης και στον τρόπο ερμηνείας των κοντυλιών. Απαραίτητη προϋπόθεση: βασικές γνώσεις του οργάνου.
Γιάννης Λιναρδάκης _ Κρητικό Λαούτο: Από τις Βασικές Αρχές στα Τοπικά Ιδιώματα
Είδος σεμιναρίου: Ανοιχτό - Οργανοκεντρικό
Επίπεδο συμμετεχόντων: Βασικές γνώσεις οργάνου
Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο
Ώρες διδασκαλίας: 5-6 ώρες/μέρα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Λιναρδάκης γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1984. Κατάγεται από το Χαμέζι Σητείας. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική από μικρός και το 2008 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το κρητικό λαγούτο, συμμετέχοντας σε διάφορα σεμινάρια αλλά και ως αυτοδίδακτος.
Μελετώντας τα διάφορα τοπικά ιδιώματα της μουσικής του νησιού, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο του λαγούτου στην μουσική της Ανατολικής Κρήτης. Μαθήτευσε δίπλα σε παλιούς οργανοπαίχτες της επαρχίας Σητείας, με κύρια επιρροή του τον Γιάννη Σταυρουλάκη (Καντάρη) από το Χαμέζι.
Το 2012 ξεκίνησε να απασχολείται ως επαγγελματίας μουσικός και από το 2018 αυτό είναι το κύριο επάγγελμά του. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές παραστάσεις με το διδασκαλείο παραδοσιακού χορού και μουσικής «Χορωδείον», με το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας και άλλα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς όπως τον Μανώλη Παπαδάκη, Μανώλη Μοσχάκη, Αντώνη Λεοντίδη, Χάρη Παναγιωτάκη, Γιώργο Ψαράκη, Μιχάλη Κονταξάκη, Χάρη Μπάκα, Γιώργος Σκορδαλός, Νίκο και Μάνο Επιτροπάκη, την Βασιλεία Καββουσανού κ.ά. Το 2021 συμμετείχε στον δίσκο του Αντώνη Λεοντίδη με τίτλο «Κρυφό».